Denne nettsiden benytter informasjonskapsler (cookies). Informasjonen deles ikke med andre parter. Ved å godta gir du samtykke til dette.
Alternativt må du deaktivere dette på din enhet. Les mer

Jeg godtar
Historiske installasjoner på Aagaards plass

Historiske installasjoner på Aagaards plass


Permanente, historiske installasjoner ble avduket under Aagaardsdagen 17. august av ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Bak arrangementet og installasjonene stod Sandefjord Byen Vår AS med et ønske om å løfte frem plassens historie og skape et samlingspunkt for samtaler på tvers av generasjoner.

 

Aagaards plass opprinnelig kalt Aagaardstomta er oppkalt etter en av Sandefjords mest kjente menn på midten av 1800-tallet, trelasthandler, forretningsmann og seilskutereder Johannes Aagaard. Han ble også ordfører og hadde mange andre kommunale og private verv. Plassen var opprinnelig opplagstomt for tømmer som Aagaard skulle frakte til fremmede havner. Derfor er det fortsatt noen som kaller plassen for "Tomta".


Samlingspunkt med mange funksjoner

Da Aagaard døde i 1900, var det slutt på trelasthandelen, og den store plassen ble utlagt til torg. Siden den gang har plassen vært et levende handelssentrum og et samlingspunkt for Sandefjords innbyggere.  

Opp gjennom årene ble det etablert flere ulike typer forretninger og virksomheter på Aagaards plass, og mange av oss husker både Melkebaren, Felleskjøpet og ikke minst busstasjonen, og en livlig torghandel med boder som kunne tilby et rikt utvalg av både grønnsaker, frukt og blomster. Alt dette gjorde Aagaards Plass til et attraktivt møtested i sentrum. 




Dagens Aagaards plass

Med fjorårets oppgradering av Aagaards Plass, har plassen blitt et nytt flott offentlig byrom i sentrum vest, som legger til rette for gode opplevelser. Her finner vi nå en god miks av handel, kafeer, kontorarbeidsplasser og andre tjenesteytende næringer i flotte omgivelser. Ja et område som fortsatt dekker mange behov.  Plassen er ment å være et samlingspunkt der alle generasjoner kan møtes og styrke båndene som binder oss sammen som samfunn.  

De 40 historiske bildene fra 1900-1970 tallet viser livet på plassen fra den gang dette var møteplassen i sentrum. 
Hestetroa midt på plassen har også fått en flott plakett som forteller hva den ble brukt til. Her kan man igjen fylle vannflasken med friskt vann.


Foto: Ann Kristin Saastad/Sandefjords Blad

Samarbeid på tvers

Viktige økonomiske bidragsytere for å realisere disse historiske installasjonene, har vært næringslivets samarbeidsorgan Sandefjord Næringsforum, Sandefjord Kommunes hovedutvalg for kultur, idrett og fritid og Sparebanken Sør.

De historiske installasjonene har blitt utarbeidet av kunstner Amalie Ree som har stått for layout og bildeinnsamling. Ildsjeler fra Sandefjord lokalhistoriske senter har gitt tilgang bilder og bidratt med historie og korrektur.



Øvrige foto. Sandefjord Byen Vår AS

Nyheter